11/02/2016

פילה דג של מריו בטאלי - Mario Batali's fish fillet

בס"ד

דג אמנון מטוגן Fried fish

בספר הבישול של מריו בטאלי, האיירון שף האמריקאי, היה מתכון לשפמנון מושחר. כמובן ששפמנון הוא לא דג כשר, אז הפכתי את המתכון לכשר והשתמשתי בפילה אמנון.
ומה בכלל העניין להשחיר דג?

In Mario Batali's, the American Iron chef, cookbook I saw a recipe for blackened catfish. Of course catfish isn't kosher, so I turned this recipe into a kosher one by using tilapia fillet.
So what is the deal with blackening a fish?




מסתבר שבאמצע שנות השמונים בניו אורלינס, נהג השף פול פרודהום לבשל דג אדום במחבת עד שהדג נהיה ממש שחור. השיטה הזו הייתה כל כך פופולרית, עד שהיו צריכים לחוקק חוקים על מנת להגן על הדגים האדומים מהכחדה וזה הוביל את הטבחים להשתמש בדגים לבנים כמו השפמנון.

Apparently in the mid 80's in New Orleans, there was a chef named Paul Prudhomme who used to cook a redfish in a skillet until it was completely blackened. The technique became so popular, that they had to protect the species by limits on catching redfish. This led cooks to use white fish like catfish.


אז כמו שאמרתי, מטעמי כשרות בחרתי בדג האמנון ושיניתי מעט מהמתכון של מריו בטלי, ויצא דג פשוט מדהים! היה קשה להפסיק לאכול אותו מרוב שהוא היה עשיר בטעם וכל כך מוצלח. דג אמנון מטוגן שמעט פריך וקראנצ'י מבחוץ ובפנים כל כך עסיסי וטעים.

So as I said, out of kosher reasons, I chose tilapia fillet and changed a bit Mario Batali's recipe and I got a beautiful tasty fish, It was hard to stop eating, because the fish came out so rich in flavor and so good. Fried Tilapia fish that is a bit crispy and crunchy on the outside and so juicy on the inside.


המרכיבים:
5-6 פילה אמנון או באס, שטוף ומיובש*
1 כף תימין יבש או פטרוזיליה יבשה
1 כפית פפריקה מתוקה
1 שקית סוכרלוז (=2 כפיות סוכר)
1 שן שום כתוש מהמקפיא, מופשרת או 1/4 כפית אבקת שום
1 כפית פלפל שחור
1/2 כפית מלח
שמן לכיסוי המחבת

אופן ההכנה:
מערבבים יחדיו את כל מרכיבי התיבול ומורחים על הדג משני צידיו. מחממים שמן במחבת נון סטיק טובה ומניחים את הצד עם העור למטה ומבשלים כ-4 דקות. הופכים צד ומבשלים עד שמוכן, ממש עוד 1-2 דקות. מגישים עם איזה תוספת שרוצים ובתאבון!
*במידה ומשתמשים בדג ללא עור, מניחים את הצד שהעור היה בו בעבר ב-4 דקות הראשונות.

Ingredients:
5-6 tilapia fillets, rinsed and dried*
1 Tbsp. dried thyme or dried parsley
1 tsp. red paprika
1 bag of sweetener (=2 tsp. of sugar)
1 frozen garlic clove, thawed or 1/4 tsp. garlic powder
1 tsp. black pepper
1/2 tsp. salt
oil to cover the skillet
Preparation:
Mix together the seasonings and coat the fish on both sides.
Preheat the oil in a good non stick pan and fry the fish with the skin side down for 4 minutes, then flip the fish and cook for 1-2 more minutes, until cooked. Enjoy!
*If you have skinless fish, just place the fish with the skin removed side first to fry for 4 minutes.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use